ЗА КВАЛИТЕТНИЈИ ЖИВОТ-СОЦИЈАЛНО УГРОЖЕНИХ ПАЛИЛУЛАЦА
21.1.2011

Градска општина Палилула-Ниш, у партнерству са Центром за социјални рад „Свети Сава“ у Нишу и сарадњи са општином Ћустендил (Бугарска) успешно остварује једногодишњи пројекат „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“ из програма EXCHANGE 3. По оцени учесника конференције за новинаре, организоване у нишком Медиа центру, протекла двомесечна активност на остваривању пројекта, изазвала је велико интересовање јавности.

Имплементација пројекта је отпочела потписивањем уговора 24.09.2010. у Београду, у организацији Сталне конференције градова и општина и након формирања мобилних тимова и припремних активности на терену, кренуло се са остваривањем програма.

Према речима проф.др Игора Новаковића, председника општине, статистички подаци говоре да је просечан житељ нишке Палилуле још пре две године живео читав месец са свега 1.680 динара, или са мање од 20 евра. У протекле две године, десила се економска криза која је вредност ове суме новца још више умањила.

Директор Центра за социјални рад Зоран Јовић каже да од 4530 регисторваних корисника материјалног обезбеђења у целом граду, 1843 је управо са територије ове општине.“Статистика показује да од укупног броја корисника неког од видова социјалне заштите у Нишу чак 40,6 одсто је са општине Палилула. „За два месеца, колико се пројекат реализује, директни бенефит имало је 600 људи. Конкретније, толико њих је користило услуге геронто домаћица, лекара, физиотерапеута, психолога, правника, хаузмајстора, фризера. Подаци показују да је највише њих било на сеоском подручју, што је и логично јер у тим местима практично и нема званичних институција које би се старале о квалитету њиховог живота, објашњава менаџер овог пројекта Милош Стојадиновић и додаје да су старије особе најчешће тражиле и добијале здравствене услуге и помоћ у кући, док су млади и незапослени били највише заинтересовани за правну помоћ.

У општине кажу да су за сада задовољни оним што је урађено, а, колико су задовољни сами Палилулци, знаће се релативно брзо јер се планира спровођење анкете где ће грађани моћи отворено да оцене да ли је овај пројекат добар, колико су они њиме добили, да ли им је и колико побољшан квалитет живота тиме што су читаву палету најразличитијих услуга из области социјале могли да добију практично на кућном прагу. Да не би само себе оцењивали, помоћи ће им колеге и партнери из Ђустендила у Бугарској. То је град са око 80.000 становника где разне видове социјалне помоћи од своје државе Бугарске добија око 20.000 становника. Њихове власти су захваљујући чланству у ЕУ добиле значајну финансијску подршку за решавање социјалних проблема, јер само у једној њиховој ромској махали, у јако лошим условима, живи чак 16.000 људи.

Детелина Омерова, координатор пројекта са бугарске стране, тврди да њихова локална власт има јако активну социјалну политику и да се пуно тога урадило у последњих годину дана захваљујући чланству у ЕУ, односно могућности да се користе фондови за област социјлане заштите и збрињавања. „Изградили смо дом за особе са инвалидитетом капацитета 90 корисника. Из програма FAR делимично се финансира рад дома за незбринуту децу за шта је опредељено 164.000 евра. Пројекат „Деца са ризиком“ са 300.000 евра, такође финансира ЕУ, а још један дом, намењен је најмлађима на површини од 1,5 хектара, успели смо да направимо новцем једног америчког фонда. До краја ове године биће такође уз помоћ ЕУ у Ђустендилу отворен Центар за самостално живљење, па Центар за социјалну рехалибитацију деце и одраслих, а већ увелико припремамо пројекат намењен деци која живе у вушечланим породицама и у оним где су родитељи без икаквог или су врло ниског образовања – каже Омерова.

„Искуства Ђустендила за „освајање“ европских фондова су велика и они су захваљујући њима своју социјалну проблематику прилично добро решили. Зашто онда не користити искуства која имају, кад већ желе да их поделе са нама. Са реализацијом пројекта наставићемо читаве године, инсистираћемо да то буде управо на сеоском подручју, али већ размишљамо о томе у којој области би могли следећи пут да конкуришемо за новац ЕУ. Овакво искуство ставиће нас корак испред других градова и општина у Србији у оном тренутку када наша држава постане члан европске породице, а искрено надам се да нас неће издати стрпљење пред њиховим вратима – каже председник општине Палилула проф.др Игор Новаковић. Вредност овог пројекта је 113.100 еура. Градска општина Палилула-Ниш је једна од 29 општина-градова у Србији којима је Европска унија, у оквиру првог позива, одобрила пројекат из програма EXCHANGE 3.

На конференцији су говорили Председник ГО Палилула Игор Новаковић, менаџер пројекта Милош Стојадиновић, директор Центра за социјална питања Зоран Јовић и консултант на пројекту Детелина Омерска из Бугарске.



Милош Стојадиновић је рекао да је пројекат почео са реализацијом 01.12.2010. год. када су на терен кренули и мобилни тимови и да је до сада помоћ користило око 600 корисника, који су у сеоским срединама. Људи који су били заинтересовани за медицинску, социјалну и правну помоћ су углавном из руралних средина које немају здравствене станице и било је лакше да сву потребну помоћ потраже код мобилних тимова. Старије особе су највише користиле медицинску помоћ, док су не запослени и млади потражили правну помоћ.

Игор Новаковић је нагласио да су општине Палилула и Пантелеј међу 10 најсиромашнијих у Србији. Из тог разлога је Општина Палилула поднела захтев Европској унији за помоћ у побољшању функцијонисања локалних самоуправа по питању социјалне политике. Палилула иначе има око 73.000 становника, јер тачан број ромске популације, интерно расељених лица са Косова и избеглица није познат. Из ове Општине 40,6% становништва су корисници социјалне помоћи и налазе се испод сваке границе егзистенције.

Да ли је пројекат добро одрађен, знаће се када буду завршене анкете које ће се спровести међу грађанством Општине Палилула и тако дати до знања да се могу ослонити на један орган управе који брине о њима. Председник ГО Палилуле је навео да је сва помоћ медија преко потребна до краја овог програма и да се на телефону 244-587 може заказати термин за долазак мобилне екипе у посету.

Зоран Јовић из Центра за социјални рад је објаснијо колико је овај пројекат битан за лица која нису у могућности да дођу до здравствених центара или по било коју помоћ која им је преко потребна. Велику асистенцију у реализацији програма пружа саветничка екипа из Општине Ћустендил (Бугарска) која има много искуства у социјалним сферама и покушаће да пренесу своја искуства на људе из ГО Палилула у овом пројекту вредном 113.000 еура.